Vaja kibernetske obrambe Locked Shields 2023

Od 18. do 21. aprila poteka v organizaciji Natovega centra odličnosti za kibernetsko obrambo (NATO Cooperative Cyber Defence Centre of Excellence – CCDCOE) največja vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja na svetu – Locked Shields 2023 (LS23).

Na vaji s področja kibernetske varnosti, strateškega odločanja, prava in komuniciranja sodeluje več kot 2600 udeležencev iz 38 držav, med njimi tudi Slovenija. Ključni namen vaje je upravljanje kibernetske varnosti, odziv na posredna in neposredna ogrožanja in varnostna tveganja ob kibernetski grožnji ali incidentu v kibernetskem prostoru, zaznavanje in odzivanje na kibernetske napade ter seznanjanje z drugimi procesi in razumevanje kibernetskega okolja. Vaja je odličen instrument dviga zavedanja in usposobljenosti za zoperstavljanje grožnjam na kibernetskem področju ter preverjanja komunikacij in sodelovanja med različnimi deležniki v kibernetskem prostoru.

Vajo LS23 v Sloveniji organizira Ministrstvo za obrambo v sodelovanju s Sekcijo za kibernetsko varnost pri Gospodarski zbornici Slovenije. Gre za javno-zasebno partnerstvo, s katerim se krepita sodelovanje in zaupanje med deležniki, ki v Sloveniji delujejo na področju kibernetske varnosti.

Slovenija na vaji LS23 sodeluje s tako imenovano modro ekipo in ekipo za strateško odločanje, ki jo sestavljajo strokovnjaki različnih ministrstev, služb ter uradov. Poleg predstavnikov Ministrstva za obrambo in Slovenske vojske so v modri ekipi strokovnjaki s področja informatike oziroma kibernetike, zaposleni v zasebnem sektorju. Modre ekipe bodo pomagale reševati kibernetske incidente v navidezni državi, v kateri se bo na 5500 virtualnih sistemih zgodilo 8000 incidentov.

Poleg obrambe različnih sistemov in kritične infrastrukture morajo ekipe poročati o incidentih, izvajati strateške odločitve in reševati forenzične, pravne ter medijske izzive. V vadišče bodo vključene najsodobnejše tehnologije, storitve in platforme, ki posnemajo civilne ter vojaške sisteme, uporabljene pa bodo tudi najsodobnejše metode kibernetskih napadov.

Slovenska modra ekipa na vaji sodeluje z italijansko ekipo. Slovenija na vaji sodeluje tretjič, CCDCOE pa vajo organizira od leta 2010.

 

 

Novice

Prejšnji

Slovenija na vaji Locked Shields 2022 med najboljšimi