Največja svetovna mednarodna kibernetska vaja se začne ta teden

Ta teden bo Natov Center odličnosti za kibernetsko obrambo (Cooperative Cyber Defense Center of Excellence – CCDCOE) organiziral Locked Shields 2021, največjo in najbolj zahtevno mednarodno vajo kibernetske obrambe in strateškega odločanja. Fokus letošnje vaje bodo številne soodvisnosti med nacionalnimi informacijskimi sistemi, ki jih bodo morali razumeti nosilcev strateških odločitev in strokovnjaki na področju kibernetske varnosti.

Vaja Locked Shields 2021 poteka od 13. do 16. aprila in bo ponovno poudarila povečano potrebo po boljšem funkcionalnem razumevanju med različnimi strokovnjaki in ravnmi odločanja. Pomen in relevantnost vaje je mogoče razbrati iz številnih kibernetskih groženj, ki skrbijo sodelujoče države. Te bodo z vajo preizkusile kako dobro lahko zaščitijo svoje pomembne storite in kritično infrastrukturo.

Organizatorji so v vajo vključili tako tehnični kot strateški del, kar sodelujočim državam omogoča, da testirajo celotno verigo poveljevanja, ki bi se je dotaknil hud kibernetski incident. To vključuje odločanje na strateški in operativni ravni, ter zajema obrambo tako civilne kot vojaške infrastrukture in zmogljivosti.

V scenariju letošnje vaje izmišljena otoška država Berylia izkusi poslabšanje varnostnih razmer. Kar nekaj neprijateljskih dogodkov sovpade z usklajenimi kibernetskimi napadi na berilyiske vojaške in civilne sisteme. V prejšnjih Locked Shields vajah so se organizatorji vaje zbrali v Talinu v Estoniji, sodelujoče »modre ekipe« pa se pridružile z varnim spletnim dostopom iz domače baze. Letos bo tudi večina organizatorjev sodelovala iz svojih matičnih držav. S tem je Locked Shields postala največja svetovna vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja.

Locked Shields 2021 organizira CCDCOE v sodelovanju z Natovo agencijo za komunikacije in informacije, estonskim obrambnim ministrstvom, estonskimi obrambnimi silami, Siemensom, Ericssonom, TalTechom, CR14, Bittiumom, Clarified Security, Arctic Security, CISCOm, Stamus Networks, SpaceIT, Sentinel, FS-ISAC, ameriško enota za obrambne inovacije, Microsoftom, Atech, Avibras, SUTD iTrust Singapore, Evropskim centrom odličnosti za boj proti hibridnim grožnjam, Natovim centrom za strateške komunikacije, Evropsko obrambno agencijo, Space ISAC, ameriškim zveznim preiskovalnim uradom, STM,Ttehnični raziskovalni center VTT iz Finske Ltd, NATO M&S COE in PaloAlto Networks. Povezava na original: CCDCOE.

Novice

Prejšnji

Vaja kibernetske obrambe in strateškega odločanja Locked Shields 21

Naslednji

Posnetek novinarske konference Ministrstva za Obrambo